Založ si blog

Windows

Dobrý deň, Windows bude hlavnou témou tohto článku.

Windows je operačný systém ktorý, je najviac používaným systémom na PC. Windows je základnou zložkou počítača. Bez neho by nemohla fungovať žiadna aplikácia. Zapnutím počítača, sa automaticky spúšťa Windows. Po úspečnom prihlásení sa do svoho účtu, sa pred Vami objaví pracovná plocha. Ide o grafické zobrazenie, ktoré zjednodušuje prácu s PC. Bez grafického zobrazenia by sme videli iba príkazový riadok. Píšu sa sem určité príkazy, ale bez ich znalostí by sme s počítačom nedokázali pracovať vôbec.

Čím menej máte ikoniek aplikácií na pracovnej ploche, tým lepšie. Získavate tým lepší prehľad. Najlepší spôsob je vytvoriť si zložku alebo viacero zložiek kam si uložíte svoje súbory podľa kategórie. Zo skúsenosti, pri častom používaní PC hrozí časom malý choas zo všetkých tých ikoniek a dokumentov, ktoré nemáte nikde zaradené.

Veľmi dôležité je nezaplniť si svôj harddisk (úložisko počítača) na 100%. Pokiaľ má Váš PC úložisko vo veľkosti 100 GB, je dobré mať aspoň 15 GB volného miesta. Je to kvôli plynulému chodu PC.

Pokiaľ nemáte odborné skúsenosti s IT bezpečnosťou, vôbec nevstupujte do BIOS ani do zložky s názvom Windows. Zložku Program files by som tiež úplne vynechal. Pokiaľ by ste začali robiť úpravy v týchto zložkách, mohlo by to spôsobiť chybu. BIOS sa spustí pri zapnutí počítača na pozadí. Čiže užívateľ bez určitej znalosti neviete, že niečo také sa vôbec spustí. Ja len keby ste sa už s takýmto pojmom stretli, vôbec by som do BIOS nevstupoval.

Vybrané benefity používania PC s Windows sú naslednové

  • video hovory prostredníctvom Skype alebo Zoom
  • kancelárske balíky, ktoré Vám umožnia písať dokumenty, tabuľky alebo prezentácie
  • pokiaľ máte notebook, môžete si ho ľahko zobrať so sebou
  • práca z domu
  • vzdelávanie sa na rôznych platformách

Momentálne existuje zdarma kancelársky balík od Microsoftu M365. Jediná podmienka používania je pripojenie na internet. Čo môže byť v určitom slova zmysle dosť obmedzujúce. Avšak jedná sa o najnovšie verzie MS Word alebo MS Excel. MS Word je aplikácia na písanie dokumentov. MS Excel je aplikácia na vytváranie tabuliek.

Alternatívny kancelársky balík zadarmo, je aplikácia OpenOffice. Dá sa zdarma stiahnuť z internetu. Funguje v niektorých detailoch inak ako M365 od Microsoftu. Aby Vám tento program fungoval, nepotrebujete byť pri jeho používaní pripojený na internet.

Budem sa síce opakovať, ale je to podľa mňa veľmi dôležité. Aktualizujte si pravidelne Váš Windows. Je to zásadné, z pohľadu fungovania Vášho PC a jedná sa o určitú ochranu pred vírusmi.

Tomáš

Tag: ,

Vysvetlenie odborných názvov – INTERNET

24.03.2024

Dobrý deň, väčšina názvov na internete je v angličtine a často vytvára zbytočne neúmyselné nedorozumenie. Slovo INTERNET je podľa mňa jedným z nich. Keď mám pravdu povedať, veľmi dlho som si tento výraz nevedel vôbec vysvetliť. Momentálne mám aspoň akési povedomie čo to je. Predstavte si, že cez bluetooth máte spárovaný PC s vašim telefónom. Takto dokážu medzi [...]

Ochrana emailu, internetového pripojenia a pravidelné zálohy.

23.03.2024

Dobrý deň. V tomto článku by som sa chcel venovať ochrane emailu, ochrane internetového pripojenia a pravidelným zálohám. Email používame viac menej každý deň. A teda je dobré s ním pracovať bezpečne. Váš email by mal mať zložité heslo (ako som písal v prvom článku) a zároveň MFA (Multifactor Authentication). MFA znamená multifaktorová autentifikácia. Zvyšuje [...]

IT bezpečnosť – začiatok

22.03.2024

Dobrý deň, volám sa Tomáš Hudec. IT sa venujem od roku 2018. Bolo to vtedy abstarktne povedená dosť „tragické“, keď sa nato spätne pozerám. Nemal som ani tušenie čo to všetko obnáša. Antivírus sem, čistenie počítača tam a stále dookola. Niečo konkrétne mi dosť unikalo. Začal som sa teda zaujímať viac o to ako funguje počítač, notebook, telefón. [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

tinel32

Jednoduché neznamená vždy ľavou zadnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3056x
Priemerná čítanosť článkov: 764x

Autor blogu

Kategórie

Archív