Založ si blog

Ochrana emailu, internetového pripojenia a pravidelné zálohy.

Dobrý deň. V tomto článku by som sa chcel venovať ochrane emailu, ochrane internetového pripojenia a pravidelným zálohám.

Email používame viac menej každý deň. A teda je dobré s ním pracovať bezpečne. Váš email by mal mať zložité heslo (ako som písal v prvom článku) a zároveň MFA (Multifactor Authentication). MFA znamená multifaktorová autentifikácia. Zvyšuje zabezpečenie Vášho emailu. Okrem toho, že sa prihlásite svojim heslom, potvrdíte svoju totožnosť aj jednorázovým kódom z aplikácie. MFA aplikáciou je napríklad Duo Mobile, ktorú si nainštalujete do svojho telefónu. Existuje taká poučka na túto tému – heslo je to čo poznáte, a jednorázový kód je to čo máte. Tento jednorázový kód sa obvykle mení každých 30 sekúnd. Jedná sa o 6 miestny kód. Čiže je veľmi ťažké takýto kód “náhodou” uhádnuť. Keď sa registrujete svojím emailom na rôzne internetové stránky, zakaždým si zvolte iné prihlasovacie heslo.

Nie je dobré mať 1000 prijatých emailov a z toho 400 neprečítaných. Je to potom dosť neprehľadné. Pokiaľ je prijatý email po určitom čase nedôležitý, nezaujímavý je dobré ho vymazať.

Keď sa chcem bezpečne pripojiť na internet, dá sa použiť viacero spôsobov. Jedným z nich je používanie VPN – Virtual Private Network. Jedná sa o program, ktorý Vám zmení polohu z ktorej sa pripojujete. Zmení Vašu IP adresu. IP adresa (Internet Protocol address) je niečo ako adresa kde bývate. Vyzerá takto 192.168.2.1 jedná sa o IPv4. Najnovšie vyzerá aj takto IPv6 2001:0cb0:0000:0000:0fc0:0000:0000:0abc. Je to kvôli tomu, že každá internetová adresa musí byť jedinečná. VPN Vám určitým spôsobom šifruje Vaše pripojenie na internetové stránky. Má to za úlohu chrániť Vaše súkromie hlavne pri platbách na eshopoch. Pokiaľ sa pripájate na verejných Wifi, napríklad niekde v kaviarniach je dôležité mať zapnutú VPN. Antivírus Avast One poskytuje zadarmo VPN s limitom 5GB prehliadania na internete na jeden týždeň. Po prečerpaní dát a uplynutí jedného týždňa sa Vám tento zadarmo limit obnoví.

Ďalším spôsobom ako sa bezpečne pripojiť na internet je prehliadač DuckDuckGo. Ide o jeden z bezpečných internetových prehliadačov. Chráni Vaše súkromie na internete. Veľmi dôležité je písanie názvov internetových stránok. Preklep je častou chybou. Napríklad ak sa chcete dostať na stránku https://www.Youtube.com môžete pri nepozronosti napísať https://www.Yotube.com Preklepom nenapíšte písmeno u. Omylom sa takto niekdy pripojíte na škodlivú stránku.
Písanie https://www. zvyšuje Vašu bezpečnosť na internete. Https (Hypertext Transfer Protocol Secure) je protokol, ktorý dodatočne používa šifrovanie. Jedná sa odborný názov, ktorému sa aj s najväčšou snahou nedá vyhnúť. Pokiaľ ste na internete obmedzte používanie svojich osobných údajov na minimum.

Aby ste predišli strate svojich údajov, ktoré máte uložené v PC alebo v telefóne, je dobré si pravidelne vytvárať zálohu. Vytvoríte si kópiu svojich údajov a uložíte si ju na cloudové úložisko. Cloudové úložisko je v preklade počítač ktorý funguje veľmi zjednodušene ako bluetooth len na veľkú vzdialenosť. Tento počítač dokáže uložiť Vaše informácie, a máte k nemu prístup z hociktorého PC alebo telefónu. Prístup na takéto úložisko je preto dôležité si zaheslovať silným heslom. Príkladom cloudového úložiska je aplikácia OneDrive od spoločnosti Micorosoft. Je zadarmo a máte 5GB voľného priestoru kam si môže uložiť svoje údaje. Jedna fotografia zaberá približne 1MB (môže aj menej alebo aj viac, ide mi iba o vysvetlenie). Na takéto úložisko sa Vám v tomto prípade zmestí 5000 fotiek.

Svoje údaje si dokážete ľahko uložiť aj na USB. Osobne však USB nepoužívam.

Tomáš

Windows

25.03.2024

Dobrý deň, Windows bude hlavnou témou tohto článku. Windows je operačný systém ktorý, je najviac používaným systémom na PC. Windows je základnou zložkou počítača. Bez neho by nemohla fungovať žiadna aplikácia. Zapnutím počítača, sa automaticky spúšťa Windows. Po úspečnom prihlásení sa do svoho účtu, sa pred Vami objaví pracovná plocha. Ide o grafické [...]

Vysvetlenie odborných názvov – INTERNET

24.03.2024

Dobrý deň, väčšina názvov na internete je v angličtine a často vytvára zbytočne neúmyselné nedorozumenie. Slovo INTERNET je podľa mňa jedným z nich. Keď mám pravdu povedať, veľmi dlho som si tento výraz nevedel vôbec vysvetliť. Momentálne mám aspoň akési povedomie čo to je. Predstavte si, že cez bluetooth máte spárovaný PC s vašim telefónom. Takto dokážu medzi [...]

IT bezpečnosť – začiatok

22.03.2024

Dobrý deň, volám sa Tomáš Hudec. IT sa venujem od roku 2018. Bolo to vtedy abstarktne povedená dosť „tragické“, keď sa nato spätne pozerám. Nemal som ani tušenie čo to všetko obnáša. Antivírus sem, čistenie počítača tam a stále dookola. Niečo konkrétne mi dosť unikalo. Začal som sa teda zaujímať viac o to ako funguje počítač, notebook, telefón. [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

tinel32

Jednoduché neznamená vždy ľavou zadnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3036x
Priemerná čítanosť článkov: 759x

Autor blogu

Kategórie

Archív