Založ si blog

Vysvetlenie odborných názvov – INTERNET

Dobrý deň, väčšina názvov na internete je v angličtine a často vytvára zbytočne neúmyselné nedorozumenie.

Slovo INTERNET je podľa mňa jedným z nich. Keď mám pravdu povedať, veľmi dlho som si tento výraz nevedel vôbec vysvetliť. Momentálne mám aspoň akési povedomie čo to je. Predstavte si, že cez bluetooth máte spárovaný PC s vašim telefónom. Takto dokážu medzi sebou bezkontaktne komunikovať na veľmi krátku vzdialenosť. Prostredníctvom bluetooth zvládnu prenášať medzi sebou súbory alebo vykonávať úpravy v daných zariadeniach. Teraz to premostím na “domáci internet” teda ten na ktorý sa každý deň pripájame cez PC alebo mobilný telefón, zo svojho bydliska. Je to podobné ako bluetooth, s tým rozdielom, že sa pripojíte na veľké vzdialenosti “hocikde” vo svete na nespočetné množstvo internetových stránok, prostredníctvom ROUTERA.

ROUTER je zariadenie, ktoré Vás pripája na INTERNET. Zároveň Vám vytávara Vašu domácu sieť. Na ROUTER máte pripojený PC, telefón alebo tlačiareň, ktoré sú súčasťou Vašej domácej siete. To znamená, že PC a tlačiareň nemusíte mať spojené káblom a dokážete si vytlačiť dokument. Na ROUTER sa dá pripojít prostredníctov káblu alebo bezdrôtovo – Wifi. Wifi je obrazne povedané niečo ako bluetooth. Dokáže však v porovnaní fungovať na väčšie vzdialenosti.

Internetová stránka je napríklad https://www.abcd8421.sk (jedná sa o fitkívnu stránku). Tákto stránka má svoju ďalšiu adresu, ktorej PC rozumie, avšak pre človeka je dosť komplikované si ju zapamätať. IP adresa takejto stránky by bola 192.168.0.1. Takáto adresa musí byť jedinečná aby nedošlo k zámene.

Prostredníctvom internetového prehliadača (Google Chrome, Mozilla Firefox..) PC komunikuje s internetovými stránkami. Dnešný vzhľad internetových stránok je výsledkom sústavného vývoja.

Za veľmi dlhú dobu sa vytvorila sústava ISO a protokolov (určitých návodov a postupov) ako by mala takáto komunikácia prebiehať “celosvetovo”. Počítaču je to v uvodzovkách jedno. Počítač vidí iba nariadenia, ktoré sú definované ako 0 a 1. 0 vypnuté 1 zapnuté. Písmeno A počítač vidí ako 01000001 písmeno B vidí ako 01000010… To len na okraj.

Internetová stránka je uložená na SERVERI. SERVER je v preklade počítač ktorý ukladá údaje internetovej stránky a poskytuje rôzne služby. Čiže keď sa pripájate na internetovú stránku je to ako keď si párujete PC s telefónom cez bluetooth. Snažím sa o veľmi zjednodušené vysvetlenie.

INTERNET je teda podľa mňa súborom všetkých internetových stránok, malých a veľkých počítačových sietí.

Tomáš

Tag: ,

Windows

25.03.2024

Dobrý deň, Windows bude hlavnou témou tohto článku. Windows je operačný systém ktorý, je najviac používaným systémom na PC. Windows je základnou zložkou počítača. Bez neho by nemohla fungovať žiadna aplikácia. Zapnutím počítača, sa automaticky spúšťa Windows. Po úspečnom prihlásení sa do svoho účtu, sa pred Vami objaví pracovná plocha. Ide o grafické [...]

Ochrana emailu, internetového pripojenia a pravidelné zálohy.

23.03.2024

Dobrý deň. V tomto článku by som sa chcel venovať ochrane emailu, ochrane internetového pripojenia a pravidelným zálohám. Email používame viac menej každý deň. A teda je dobré s ním pracovať bezpečne. Váš email by mal mať zložité heslo (ako som písal v prvom článku) a zároveň MFA (Multifactor Authentication). MFA znamená multifaktorová autentifikácia. Zvyšuje [...]

IT bezpečnosť – začiatok

22.03.2024

Dobrý deň, volám sa Tomáš Hudec. IT sa venujem od roku 2018. Bolo to vtedy abstarktne povedená dosť „tragické“, keď sa nato spätne pozerám. Nemal som ani tušenie čo to všetko obnáša. Antivírus sem, čistenie počítača tam a stále dookola. Niečo konkrétne mi dosť unikalo. Začal som sa teda zaujímať viac o to ako funguje počítač, notebook, telefón. [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

tinel32

Jednoduché neznamená vždy ľavou zadnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3057x
Priemerná čítanosť článkov: 764x

Autor blogu

Kategórie

Archív